Mezcal
Mexiko je domovem více než 200 druhů rostliny agáve a přibližně 30 druhů zelené agáve se používá k výrobě mezcalu. Každý druh agáve má svou speciální charakteristiku, proto je možné docílit spousty chutí při výrobě tohoto destilátu. Trvá, v závislosti na druhu, 7-9 let než rostlina agáve dospěje (a její srdce pak váží až 100 kg) a může se použít k výrobě mezcalu. Jakmile dospěje, pokácí ji podle tradice nejstarší člen rodiny. K výrobě se používá jen srdce agáve (tzv. piňa), které se udí, tím získává svou kouřovost. Následně se drtí, aby se získala šťáva. Poté se šťáva fermentuje a destiluje alespoň dvakrát, aby bylo dosaženo jemné chuti. Z jedné rostliny jí bývá až 65 litrů a mezcal má po první destilaci vždy 55 % alkoholu. Nakonec se výsledný mezcal balí do láhví, tomu se říká mladý mezcal nebo blanco. Letitý mezcal vznikne uchováváním v dubových sudech. Podle doby, kterou v sudech z dubového dřeva stráví, se mu říká buď mezcal reposado (0,5–1,5 roku) nebo mezcal anejo (2–8 let).
Oproti známější tequile nebo méně známému pulque se odlišuje následovně:
jiný druh agáve
jiná oblast - mexický stát Oaxaca, ale i Sonora a další
jiný výrobní postup - rostliny agáve se před pálením udí
oproti pulque se jedná o pálenku (pulque je pouze zkvašená šťáva z agáve)
Výsledkem je i jiná, nakouřená, chuť. Na rozdíl od tequily není mezcal tak slavný, je spíše považován za domácí pálenku a v důsledku neexistuje ani takové množství značek.
Nejprodávanější
Pocta opravdové craftové ruční výrobě – vybrané druhy (často divoce rostoucí) agáve vyzrávají povětšinou 8-12 let v oblastech Oaxaca, Guerrero atd., poté jsou ručně sklízeny.
Vrcholné dílo, opravdová velmi limitovaná rarita z původně soukromých sbírek uchovávaných téměř výhradně pro ceremonie a obřady samotných mezcaleros. Vzácný příklad toho...
Totální craft, vzácný druh „single maquey“, tedy malošaržového jednodruhového mezcalu z těžko dostupného druhu agáve. Atraktivní balení v keramických láhvích, delikátní potěšení.
Totální craft, opravdu mistrovské dílo – jednodruhový mezcal z velmi prestižního a ceněného druhu divoké agáve. Atraktivní balení v keramických láhvích, unikátní zážitek.