Tequila a Mezcal
Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco, 50 km od Guadalajary. Vyrábí se z mexického druhu Agave tequilana, zvané Weberova modrá agáve. Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 až 40 % alkoholu. První tequilu začali vyrábět až španělští kolonizátoři.
Podle mexických zákonů se může tequila vyrábět pouze v pěti oblastech. A to v celém státě Jalisco, kde je nejvíce rozšířen výskyt Weberovy modré agáve. Dále pak v určitých oblastech států Guanajuanto, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas
Na každé láhvi tequily by mělo být označení NOM a číslo. Název NOM znamená zkratku „Normas Official Mexicana“. Je to ochranná známka tequily mexickým zákonem. Číslo připojené ke zkratce NOM uvádí místo, kde byla tequila vyrobena.
Nejprodávanější
Pocta opravdové craftové ruční výrobě – vybrané druhy (často divoce rostoucí) agáve vyzrávají povětšinou 8-12 let v oblastech Oaxaca, Guerrero atd., poté jsou ručně sklízeny.
Vrcholné dílo, opravdová velmi limitovaná rarita z původně soukromých sbírek uchovávaných téměř výhradně pro ceremonie a obřady samotných mezcaleros. Vzácný příklad toho...
Totální craft, vzácný druh „single maquey“, tedy malošaržového jednodruhového mezcalu z těžko dostupného druhu agáve. Atraktivní balení v keramických láhvích, delikátní potěšení.
Totální craft, opravdu mistrovské dílo – jednodruhový mezcal z velmi prestižního a ceněného druhu divoké agáve. Atraktivní balení v keramických láhvích, unikátní zážitek.
Don Julio Añejo se vyrábí z agáve pěstované v mexické oblasti Jalisco. Výrobní proces Añejo se liší od výroby tequily Silver, a to především díky zrání v dubových sudech.
Dnes je Don Julio nejprodávanější ultraprémiová tequila v Mexiku. Don Julio Reposado zraje 8 měsíců a v její chuti se projevují tóny čokolády a vanilky.