Tequila
Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco, 50 km od Guadalajary. Vyrábí se z mexického druhu Agave tequilana, zvané Weberova modrá agáve. Nejběžnější druhy tequily obsahují 38 až 40 % alkoholu. První tequilu začali vyrábět až španělští kolonizátoři.
Podle mexických zákonů se může tequila vyrábět pouze v pěti oblastech. A to v celém státě Jalisco, kde je nejvíce rozšířen výskyt Weberovy modré agáve. Dále pak v určitých oblastech států Guanajuanto, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas
Na každé láhvi tequily by mělo být označení NOM a číslo. Název NOM znamená zkratku „Normas Official Mexicana“. Je to ochranná známka tequily mexickým zákonem. Číslo připojené ke zkratce NOM uvádí místo, kde byla tequila vyrobena.
Nejprodávanější
Don Julio Añejo se vyrábí z agáve pěstované v mexické oblasti Jalisco. Výrobní proces Añejo se liší od výroby tequily Silver, a to především díky zrání v dubových sudech.
Dnes je Don Julio nejprodávanější ultraprémiová tequila v Mexiku. Don Julio Reposado zraje 8 měsíců a v její chuti se projevují tóny čokolády a vanilky.
Nejčerstvější tequila určená tradicionalistům. Po destilaci tento druh vůbec nezraje, El Jimador 100 % Agave Blanco se nechává pouze uležet a díky tomu si zachovává krystalickou...
Reposado znamená uleželý nebo odpočatý. El Jimador 100 % Agave Reposado zraje 2 měsíce v dubových soudcích, z nichž získává krásnou světle zlatavou barvu.
Jako jediná z variací tequil Blanco dozrává 40 dnů v dubových sudech, v její chuti ucítíte klasickou agáve s dotekem vanilky.