Jack Daniels Single Barrel Rye 45% 0,7l

Kód: A2345
Neohodnoceno
1 299 Kč / ks 1 073,55 Kč bez DPH
Skladem (3 ks)
Můžeme doručit do:
8.2.2023
Možnosti doručení
Jack Daniel’s Single barrel rye je americká (Tennessee) rye whisky - twist na základní láhev Jacka Danielse. Whisky je destilována na přístroji column still, ze směsi 70% žita, 18% kukuřice a 12% ječmene. K destilaci se používá neželezitá voda z potoka Hollow poblíž palírny Jack Daniel’s. Je stařena alespoň 4 roky v čerstvých sudech (virgin oak) z bílého amerického dubu. Charlcoal mellowing zde probíhá pouze před stárnutním v sudech. Whisky se vždy stáčí pouze z jednoho sudu (nedochází k blendování různých sudů do jedné várky).

Detailní informace

Detailní popis produktu

Jack Daniel’s Single barrel rye je americká (Tennessee) rye whisky - twist na základní láhev Jacka Danielse. Whisky je destilována na přístroji column still, ze směsi 70% žita, 18% kukuřice a 12% ječmene. K destilaci se používá neželezitá voda z potoka Hollow poblíž palírny Jack Daniel’s. Je stařena alespoň 4 roky v čerstvých sudech (virgin oak) z bílého amerického dubu. Charlcoal mellowing zde probíhá pouze před stárnutním v sudech. Whisky se vždy stáčí pouze z jednoho sudu (nedochází k blendování různých sudů do jedné várky).

Whisky produkovaná palírnou Jack Daniel‘s si za název kategorie vždy hrdě dodá označení „Tennessee whiskey“, což je úzká kategorie americké whisky, která byla vytvořena samotným Jasperem Newtonem Danielem (přezdívaným Jack) již v roce 1866. Kategorie zakládá na pravidlech amerického bourbonu a ostatních typech americké whisky (jako je rye, corn, wheat). Oproti klasickým americkým whisky kategoriím je však dané, že musí pocházet ze státu Tennessee a musí projít procesem „charcoal mellowing“ (zjemňování dřevěným uhlím). Whisky je zjemněna před stárnutím (někdy i po) prokapáváním přes 3m vysokou vrstvu dřevěného uhlí z javorového dřeva. Na tento proces je mnohdy nahlíženo skeptickýma očima, avšak je prokázáno, že uhlí z whisky filtruje určité látky, více či méně nechtěné, jako je třeba síra.
 

Naše chuťová paleta:
Vůně:
Přezrálý banán, sušená kukuřice, vanilka, karamel, skořice, čokoláda, míza.
Chuť: Přezrálý banán, karamel, lehká dřevitost, skořice, sušená kukuřice, tmavá čokoláda a trocha pomeranče.
Závěr: Kratší, dobře vybalancovaný, jemný, s tóny karamelu.
 

Doporučení: Díky tomu, že se jedná o whisky stáčenou pouze z jednoho sudu, na světě je vždy jen omezený počet lahví, který chutnají stejně. Nejzajímavější věc na Jack Daniel’s single barrel rye je tedy jeho originalita. Zároveň chuť zde není ovlivněná schopnostmi Master blendera, proto můžeme narazit na vzácné noty. Jedná se však stále o základní rye whisky Jacka Daniel’s, jemnou a dobře vyváženou, ideální na nenáročné relaxační popíjení, ať už s přáteli nebo o samotě, či do drinků, jako je old fashioned. Nabídne vám dobře známou chuť žitného koření, jenž někteří připodobňují ke kůži, ale u Jacka se na rozdíl od jiných rye whisky projevuje výrazně nasládlá chuť, zároveň, díky vyšším procentům alkoholu nabízí bohatší chuť a plnější tělo. Krásný, honosný design, jedinečnost každé jednotlivé lahve a příběh pak určitě poslouží jako skvělý dárek pro milovníky této značky.
 

1) Column still – Někdy zvaný jako continuous still, coffey still nebo patent still, je sloupcový destilační přístroj, který umožňuje nepřetržitou destilaci. Většinou se používá na destilaci levnějších kořalek, u whisky většinou obilných (grain) whisky a bourbonu, ale hraje významnou roli i ve světě rumu.

2) Rye whisky – Obilný destilát tvořen minimálně z 51% žita. Většinou se jedná o produkt Spojených států (American rye whisky), ale výroba může probíhat i jinde na světě (běžně vyráběná například v Kanadě).

3) American rye whisky - Musí být destilována a stařena na území Spojených států. Stárnout musí v čerstvých sudech z bílého amerického dubu. Nesmí být dobarvována karamelem.

4) Charcoal Mellowing – Zjemňování dřevěným uhlím je proces, který spočívá na prokapávání destilátu (ať už před, nebo po staření) přes vrstvu dřevěného uhlí. Věří se, že při tomto pomalém procesu destilát pochytí chuť karamelizovaných dřevitých cukrů, které vznikají pálením dřeva, a zároveň, že uhlí pomáhá odstranit síru a jiné nechtěné látky, což údajně vede k jemnější a lépe vybalancované whisky.

5) Virgin oak – Je označení pro sudy z čerstvého (panenského – „virgin“) dubu. Předtím v nich nebylo nic stařené a jsou tak použity úplně poprvé.

Doplňkové parametry

Kategorie: Americká a Bourbon
Hmotnost: 2 kg
Procento alkoholu: 45.00
V balení: 6
PACKAGE: 1

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: