Lahofer Chardonnay WAWE KVEVRI MZV 0,75l

Kód: V1258
Neohodnoceno
490 Kč / ks 404,96 Kč bez DPH
Skladem (6 ks)
Můžeme doručit do:
4.4.2024
Možnosti doručení
Chardonnay KVEVRI - Vinařství Lahofer. Bílé moravské zemské víno, suché, ročník 2020. Víno vyrobené v hliněných nádobách KVEVRI. Vinařská oblast Morava, podoblast Znojemská, vinařská obec Vrbovec, viniční trať Lampelberg.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chardonnay KVEVRI - Vinařství Lahofer. Bílé moravské zemské víno, suché, ročník 2020. Víno vyrobené v hliněných nádobách KVEVRI. Vinařská oblast Morava, podoblast Znojemská, vinařská obec Vrbovec, viniční trať Lampelberg.

Obsah alkoholu: 12,5 %     Zbytkový cukr: 0,1 g/l     Obsah kyselin: 4,4 g/l     Bezcukerný extrakt: 25,7 g/l

Do tradičních gruzínských kvevri nádob jsme dali ty nejzdravější hrozny ze sklizně roku 2020 a nechali jsme je půl roku zrát bez jakýchkoliv technologických zásahů jen s ručním promícháváním během fermentace. Víno tím získalo specifickou, výraznou chuť a vůni a sytou barvu. Toto Chardonnay pro vás připravil František Popp.

KVEVRI VÍNO

Ne náhodou patří Gruzie, ležící na východním pobřeží Černého moře, společně s Arménií a níže položenými severními oblastmi Íránu, ke kolébce vína a světového vinařství. Postupy pro výrobu místních oranžových vín v kvevri se dochovaly jako kachetinská metoda a mají původ v Kachetii, v kraji až na samém východě země.

Jedná se o tradiční způsob výroby bílých kachetinských vín oranžové barvy, který byl v roce 2013 zapsán UNESCO na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Místními bílými odrůdami pro jeho výrobu jsou především Rkatsiteli, Mtsvane, Khikhvi a Mtsvivani. Mají neutrální aroma a vysoký obsah fenolických látek ve slupce. Bobule dosahují vysoké cukernatosti až 25 °NM a mají obecně nižší obsah kyselin.

Kachetinská vína (bílá resp. oranžová a červená) vyrobená tradiční metodou se rovněž nazývají kvevri vína.

Přesná charakteristika kvevri vín definovaná Gruzínskou vinařskou asociací je následující: „Kvevri je vejcovitá hliněná nádoba používaná pro výrobu, zrání a skladování vína. Vinařský proces zahrnuje lisování hroznů a následné nalévání šťávy, hroznových slupek, stonků a jadérek do kvevri, které je utěsněno a zakopáno v zemi, takže víno může kvasit po dobu jednoho až šesti měsíců (proces kvašení bílého a červeného vína se liší)". Jak se vyrábí víno kachetinskou metodou, můžete zhlédnout na tomto videu, které doprovází zápis v seznamu UNESCO.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílé Víno
Hmotnost: 2 kg
Procento alkoholu: 14.00
V balení: 6
PACKAGE: 1
Cukernatost: Suché
Zbytkový cukr: 0.1
Kyseliny: 4.4
Bezcukerný extrakt: 25.7
Klasifikace víno cuk.hroznů: Moravské zemské
Vinařská oblast: Morava
Podoblast: Znojemská
Obec: Vrbovec
Trať: Lampelberg
Ročník: 2020

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: